Νέα

17/5/2011 - Θεσσαλονίκη - Περαία μέσω θαλάσσης !!

        

Θεσσαλονίκη - Περαία μέσω θαλάσσης, με τρία ευρώ, γρήγορα και χωρίς μποτιλιάρισμα! Κάπως έτσι θα μπορούν να μετακινούνται σ' ένα χρόνο από σήμερα οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρου Βούγια. «Προετοιμάζουμε το έδαφος ώστε μέσα στο 2012, ύστερα από 25 χρόνια προσπαθειών, να υλοποιηθεί η θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε χτες το πρωί ο υφυπουργός.

Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι η αδειοδότηση και η κατασκευή των στάσεων της θαλάσσιας συγκοινωνίας να γίνει από την Πολιτεία, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο να ασχοληθεί μόνο με τη δρομολόγηση των πλοίων.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται, προκειμένου οι ιδιώτες να μην αντιμετωπίσουν εμπόδια τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν τα καραβάκια.

Στις αρχές Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τα καραβάκια, που θα υποδεικνύει τον αριθμό αλλά και τις θέσεις των στάσεων. Μέσα σ' ένα μήνα, δηλαδή το Σεπτέμβριο, θα γίνει η ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο, θα προκηρυχθεί πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που θα απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, ηλικίας έως 40 ετών, για το σχεδιασμό του χώρου υποδοχής των επιβατών στις στάσεις. Οι προδιαγραφές του χώρου θα δοθούν από το υπουργείο.

 

Οι στάσεις

Η πρόταση του υπουργείου είναι να υπάρχουν, σε πρώτη φάση, τέσσερις ή πέντε στάσεις: στην Αγία Τριάδα, την Περαία, τη μαρίνα Καλαμαριάς, το Μέγαρο Μουσικής και την πλατεία Ελευθερίας.

Τα πλοιάρια υπολογίζεται ότι θα είναι 150 - 200 θέσεων, ενώ το εισιτήριο θα κοστίζει 2,5 με 3 ευρώ, ζητήματα τα οποία θα ξεκαθαριστούν από τη μελέτη και τους ιδιώτες επενδυτές αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ : ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

 

 

επιστροφή